Zijn Koreaanse Skincare producten echt zo goed?

In 2014 begon de rage rond Koreaanse Skincare / beauty producten hoog op. Beauty liefhebbers uit de hele wereld zweren erbij en Koreaans cosmetica gaan tegenwoordig als lekkere broodjes over de toonbank. Maar zijn Koreaanse schoonheidsproducten echt zo goed?

Het begon allemaal met de BB-creams. En toen kwam het slakkenslijm. En toen de sleeping packs (gezichtsmaskers waar je in slaapt). En wie weet waar Zuid-Korea zijn beauty fans nog verder mee zal gaan verrassen.

 

Het Koreaans Coscmetica rage begon al veel eerder dan we dachten. Het begon allemaal in 1992 toen K-pop internationaal ging. Dit Zuid-Koreaanse pop genre breidde zich al snel uit tot de zogenaamde ‘Korean Wave‘ die zelfs landen als Japan, China, Hong Kong en Singapore te kijken zette. De rest van het verhaal ken je vast. In 2012 brak K-pop definitief in de Westerse wereld door met Psy’s Gangnam Style. K-pop werd ondersteund door fantastische video’s met vooral boy en girl bands waardoor Zuid-Korea ook op modegebied toonaangevend werd. De opkomst van de social media deed de rest.

Koreaanse vrouwen worden geassocieerd met altijd jeugdig en verzorgd huid.

Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in huidverzorging, maar in Nederland houden de meeste dames het vrij simpel. Wat water op het gezicht, een crème erop en klaar is Kees. Nou ja, wellicht is dat wat overdreven, maar wij pakken het absoluut simpeler aan dan de Aziatische dames! Ik kwam daar een mooie vergelijking tegen. In de Westerse cultuur wordt schoonheid bepaald door verschillende factoren, zoals je haar, kleding en make-up. In de Aziatische cultuur staat juist veel meer de conditie van de huid centraal als het om schoonheid gaat. Daarom zijn veel nieuwe innovaties op huidverzorgingsgebied afkomstig uit deze regio en zijn de huidverzorgingsroutines ook stukken uitgebreider dan we in onze cultuur gewend zijn. Het doorlopen van 10 verschillende stappen is namelijk niet ongewoon. Mijn interesse was gewekt!

 

 

 

 

 

 

 

 

Nou is het volgens mij niet zo dat elke Koreaanse dame deze routine van huis uit meekrijgt en is het meer iets wat de afgelopen jaren is ontstaan onder liefhebbers, maar het interessante van deze benadering is dat je een soort customized routine ontwikkelt waarmee je elk mogelijk huidprobleem aan kunt pakken. Last van puistjes, een doffe huid, dehydratie, vroegtijdige huidveroudering of een combinatie van deze problemen? In deze routine is ruimte om al deze dingen aan te pakken. Er  zijn online verschillende lijstjes te vinden met stappen voor een huidverzorgingsroutine in Koreaanse stijl, maar in de meeste gevallen komt het hier op neer:

  1. Reiniger op oliebasis
  2. Milde schuimende reiniger
  3. Toner/verfrisser
  4. Exfoliant (AHA/BHA)
  5. Essence (een actieve stof)
  6. Serum
  7. Sheet Mask
  8. Oogcrème
  9. Hydraterende emulsie/nachtmasker
  10. SPF

Wat ik interessant aan deze aanpak vind is dat milde producten, bescherming en actieve stoffen centraal staan. Wat dat betreft is deze benadering heel anders dan de Westerse aanpak, waar we liever zo min mogelijk producten gebruiken en meestal verwachten dat één crème al onze problemen kan oplossen. Het gebruik van de producten in de Koreaanse aanpak vereist misschien wat meer research vooraf, maar je kunt alles zo combineren dat het al je huidproblemen aan kan pakken.

Laat een reactie achter